Residential and commercial towers in Southwark, London.

[working at Andrew Phillips Studio, London]
2014

Two residential towers in a site area of 5,000sqm, and total construction circa 70,000sqm. The design extrudes a slender 9m deep rectangular floorplate to establish four stacks, organized into two towers. Each plate can be divided to mix apartment sizes. A core block containing shared services connects and services the floorplates, and provides important structural bracing. At the highest levels whole-floor apartments, served by express elevators, obtain 360 degree views. Floor heights increase as the building rises. The towers would be formed using continuous-pour techniques, resulting in cast pigmented concrete facades as perimeter structure. Colours are inspired by the neighbouring historic brick warehouses.

Each tower segment aligns with the surrounding street edges of the wedge shaped site. The resulting irregular footprint of the towers creates a dense internal courtyard at the centre of the site, surrounded by a mix of activities. The intensity of this mineral courtyard emulates the dynamism of the cobbled Victorian lanes, yards and mews of the formerly industrial south London.